İçeriğe geç

Scada

İngilizce açılımı, Supervisory Control And Data Acquisition dur. Bahsi geçen kelimelerin ilk hafleri ile oluşturulan SCADA’yı Türkçe’ye, “Merkezi Kontrol ve Veri Toplama Sistemi” olarak çevirebiliriz. SCADA kontrol ve otomasyon dünyasında otomasyon mimarisinin en üst katmanını oluşturan ve operatörlere sistem kullanıcı ara yüzü sağlayan önemli bir yazılımdır.
Ne işe yarar?

SCADA sistemi ile tesisinizin kontrol odasında adeta tesisinizi modellemiş olursunuz. SCADA yazılımının koştuğu ekranlardan tesisinizin genel durumunu, cihazların arıza, çalışma durumlarını, reçetelerinizi, verimlilik ve etkinlik analizleriniz gibi pek çok konuya operatörleriniz hakim olur. SCADA sistemini tek bir bir bilgisayarda kullanabileceğiniz gibi bir videowall sisteminde, mobil cihazınızda veya taşınabilir bilgisayarınızdan da takip edebilirsiniz.

 

SCADA sistemi ile sadece tesisinizi gözlemlemezsiniz. Aynı zamanda eğer isterseniz, sahada bazı manevra ve kontrolleri yapma olanağınız da bulunmaktadır.


PLC

PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici), fabrikalardaki üretim bölümlerinde veya makinelerin kontrolü gibi işlemlerin denetiminde kullanılan otomasyon cihazıdır. Normal bilgisayarların aksine PLC’nin birçok giriş ve çıkışı (I/O) vardır. En büyük artıları ise elektriksel gürültülere, sıcaklık farklarına ve mekanik darbelere karşı dayanıklı tasarlanırlar. Farklı markanın PLC’leri kendilerine göre bir işletim sistemi yüklerler. Bu denetleyici sistem, giriş bilgilerini gözle görülmeyecek hızlarla tarayarak buna uygun çıkış bilgilerini gerçek zamana yakın, cevap verecek şekilde çalışır. PLC, kısa sürede daha çok ve kaliteli ürün üretme, çok düşük hata oranlarına sahip üretim yapma gibi unsurların ön plana çıkmasında büyük rol oynar.

 

 

 


Driver

Bir çok makinada bulunmasının kolay olması,kontrolünün basit ve tamirinin mümkün olmasından dolayı özellikle küçük ve orta güçlerde ac motor kontrolü için standart ac motorlar kullanılır.Ac sanayii motorlarının 2 ve 4 kutuplularında 3 kW (dahil), 6 kutuplularında 2,2 kW(dahil) kadar olanları 220V/Y380V gerilimlidir (genelde). Daha büyük güçlü olanlara   380 V gerilimlidir. Hız kontrol cihazları genel olarak 200-240 V AC bir faz girişli veya 380-480 V AC üç faz girişli olarak yapılır. Cihazın çıkış gerilimleri anma değerleri, giriş gerilimleri değeridir.


Motor

İndüksiyon motor veya asenkron motor , rotordaki elektrik akımını üretmek için gerekli olan torku, duraç sargıların manyetik alanından elektromanyetik indüksiyon elde ederek üreten bir AC elekrik motordur. İndüksiyon motor bu nedenle genelde DC ve büyük senkron motorlarındaki gibi duraçtan rotora enerjinin tamamını ya da bir kısmını aktarmak için dış uyarım ya da öz uyarım yani mekanik komutasyon gerektirmez. İndüksiyon motor, bilezikli motor ve sincap kafes motor olmak üzere iki çeşit olabilir. Üç fazlı sincapkafes indüksiyon motorları sağlam, güvenilir ve ekonomik oluşlarından dolayı genellikle endüstriyel sürücülerde kullanılırken tek fazlı indüksiyon motorları çoğunlukla ev cihazları gibi küçük yükler için kullanılır. Genellikle sabit devir hizmetinde kullanılmasına rağmen,indüksiyon motorların değişken frekanslı sürücülerle (VFDs) değişken hızlı hizmetlerde kullanımı artmaktadır. Değişken frekanslı sürücüler, değişken tork santrifüj fan, pompa ve kompresör yük uygulamalarında mevcut ve gelecekteki indüksiyon motorları için enerji tasarruf imkânı açısından özellikle önemlidir. Sincapkafesli indüksiyon motorlar genellikle hem sabit hızlı hem de değişken frekanslı sürücü (VFD) uygulamalarında kullanılır. Değişken voltaj ve değişken frekans sürücüleride değişken hız hizmetlerinde kullanılır.

Çeşitleri;

  • Asenkron
  • Step
  • Servo